29 Dub

Metro v Palma de Mallorca – mapa, jízdné, doprava

Metro v Palma de Mallorca je moderní a efektivní dopravní systém, který poskytuje rychlé spojení mezi různými částmi města a okolními oblastmi. Provoz metra začíná v 6:30 a končí v 23:00 hodin v noci. Frekvence vlaků se pohybuje mezi 8 a 15 minutami v závislosti na denní době a dni v týdnu.

Metro v Palma de Mallorca – Praktické informace

Metro v Palma de Mallorca se skládá ze dvou linek – L1 a L2. Linky umožňují cestujícím pohodlné a rychlé spojení mezi různými částmi města a okolními oblastmi.

Aktuálně nejlevnější ubytování v Palma de Mallorca od 1700 Kč na noc

Linka L1

  • Linka L1 vede z centra města a končí na letišti Palma de Mallorca. Na této lince se nachází celkem 9 stanic, včetně zajímavé stanice Plaça d’Espanya.

Linka L2

  • Linka L2 vede z centra města do oblasti Marratxí. Na této lince se nachází celkem 7 stanic, včetně zajímavé stanice Parc Bit.

Mapa metra v Palma de Mallorca – Detailní plánek pro rok 2023

Pro lepší rozlišení klikněte na obrázek – mapu lze i stáhnout 🙂

Stáhněte si kompletní aktuální mapy Palma de Mallorca MHD do mobilu z oficiálního webu dopravního podniku nebo přímo tady u nás na stránce.

Nejdůležitější stanice metra v Palma de Mallorca

Jednou z nejdůležitějších stanic metra v Palma de Mallorca je Plaça d’Espanya. Stanice leží v centru města a slouží jako hlavní nádraží pro mnoho druhů dopravy, jako jsou autobusy, vlaky a tramvaje. Plaça d’Espanya je také výchozím bodem pro turisty, kteří chtějí navštívit historické centrum města.

Aktuálně nejlevnější ubytování v Palma de Mallorca od 1700 Kč na noc

Další důležitou stanicí je Intermodal, která se nachází v blízkosti stanice Plaça d’Espanya. Umožňuje přestup mezi různými druhy dopravy, jako jsou autobusy, vlaky a tramvaje. Intermodal je zároveň přestupní stanicí pro cestující, kteří chtějí cestovat na letiště Palma de Mallorca.

Son Espases nacházející se v blízkosti nemocnice Son Espase je navržena tak, aby usnadnila přístup pro pacienty, návštěvníky a personál nemocnice.

Na lince L2 stojí za zmínku UIB, která je v  blízkosti univerzity Illes Balears.

Celkově lze říci, že Plaça d’Espanya a Intermodal jsou nejdůležitější přestupní stanice metra v Palma de Mallorca, protože umožňují přístup k dalším druhům dopravy, jako jsou autobusy, vlaky a tramvaje.

Jednotlivé typy jízdenek (jízdného) na MHD v Palma de Mallorca

V Palma de Mallorca existuje několik druhů jízdenek pro použití na MHD, včetně metra, autobusů a tramvají. Níže jsou uvedeny nejčastěji používané druhy jízdenek.

  1. Jízdenka na jednu jízdu„Billet senzill“ je na jedno použití na jeden druhu dopravy. Cena této jízdenky je určena v závislosti na vzdálenosti a typu dopravy, ale obvykle se pohybuje mezi 1,50 a 2,10 eury.
  2. Jízdenka na 10 jízd„Bono 10“: umožňuje 10 použití na jednom druhu dopravy. Cena této jízdenky se pohybuje od 10,00 do 13,80 eur a je určena podle vzdálenosti a druhu dopravy.
  3. Turistická jízdenka„Tarjeta turística“ platí na neomezené množství použití všemi druhy dopravy v rámci určitého období, obvykle 24, 48 nebo 72 hodin. Cena této jízdenky se pohybuje od 15,00 do 40,00 eur v závislosti na období platnosti a věku cestujících.
  4. Noční jízdenka „Billet Nit“ platí na jedno použití autobusem v nočních hodinách, obvykle od 22:00 do 06:00 hodin. Cena této jízdenky je 1,50 euro.

Některé jízdenky mohou být použity pouze na jeden typ dopravy, zatímco jiné jsou platné pro všechny v rámci určité zóny nebo oblasti. Také je důležité si jízdenku před vstupem do dopravního prostředku označit v označovači, který se nachází u vchodu.

Kde se ubytovat v Palma de Mallorca

Na Palma de Mallorca vám bohatě postačí víkend. Jelikož jsme Palmu de Mallorcu již několikrát navštívili, tak Vám můžeme s klidným srdcem doporučit následující ubytování:

Pokud Vás námi doporučené ubytování neoslovilo, tak jsme si ještě pro Vás připravili následující seznam:

Jak se dostat z letiště Palma de Mallorca do centra města?

Existuje několik možností, jak se dostat veřejnou dopravou z letiště Palma de Mallorca do centra Palma de Mallorca.

  • Autobus: Autobusová linka č. 1 je nejlevnější způsob, jak se dostat z letiště do centra města. Autobusy jezdí každých 15 minut a zastavují na několika místech v centru města, včetně Plaza de España a Passeig Mallorca. Jízdenka na jednu jízdu stojí kolem 5 eur.
  • Metro: Stanice letiště se nachází přímo před terminálem 1. Jízdenka na jednu jízdu stojí kolem 5 eur a trasa trvá asi 15 minut.
  • Taxi: jsou k dispozici na letišti 24 hodin denně a jsou velmi pohodlným způsobem, jak se dostat do centra města. Cena se pohybuje kolem 20-25 eur a do centra města trvá jízda asi 15-20 minut v závislosti na provozu.

TOP 5 turistických atrakcí, které stojí za to navštívit v Palma de Mallorca

Hlavní město ostrova Mallorca v západním Středomoří je krásné a fascinující místo s bohatou historií a kulturním dědictvím. Níže jsou uvedeny 5 nejlepších atrakcí, které stojí za návštěvu v Palma de Mallorca:

  1. Katedrála La Seu je nejvýznamnější památkou v Palma de Mallorca. Je to ohromující gotická katedrála postavená na okraji moře s vysokými věžemi a vitrážemi. Katedrála byla postavena v 13. století a je považována za jednu z nejkrásnějších katedrál v Evropě.
  2. Královský palác Almudaina se nachází vedle katedrály La Seu a byl postaven v 10. století, kdy byl domovem pro vládnoucí královské rodiny Mallorcy a dnes je otevřen pro veřejnost jako muzeum.
  3. Hrad Bellver byl postaven v 14. století a je jediným okrouhlým hradem ve Španělsku. Rozprostírá se na kopci s krásným výhledem na město a moře. Uvnitř hradu se nachází muzeum Mallorcy.
  4. Pláže v Palma de Mallorca stojí  rozhodně za návštěvu. Mezi nejpopulárnější patří Pláž Playa de Palma nedaleko centra města. Pláž Cala Major je západním konci města.
  5. Městské tržiště Mercat de l’Olivar je tradiční tržiště s množstvím stánků nabízejících čerstvé ovoce, zeleninu, maso, ryby, sýry a další potraviny. Je to skvělé místo, kde ochutnat místní speciality a prozkoumat život místních obyvatel.

Dalšími zajímavými místy v Palma de Mallorca jsou například staré město s malebnými uličkami a náměstími, zámek Bellver a muzeum Joan Miró, které obsahuje největší sbírku děl tohoto slavného španělského umělce.

Jak se nejrychleji dostat z Prahy do Palma de Mallorca

Existuje několik způsobů, jak se dostat z České republiky do Palma de Mallorca. Zde jsou nejlepší možnosti dopravy:

Letadlo je nejrychlejší a nejpohodlnější způsob, jak se dostat do Palma de Mallorca. Existuje mnoho přímých letů z Prahy a dalších českých měst do Palma de Mallorca. Let trvá obvykle přibližně 2-3 hodiny. Další možností je jet autem. Je možné využít vlastního vozidla nebo si pronajmout auto v Palma de Mallorca. Cesta z České republiky do Palma de Mallorca je však dlouhá a trvá několik dní. Při cestě autem je třeba počítat s množstvím výdajů na benzín, dálniční poplatky a případné ubytování.

Existují také autobusové spoje z různých českých měst do Palma de Mallorca. Tyto spoje však trvají velmi dlouho a jsou méně pohodlné než letadla. Poslední možností je cestovat vlakem do některého ze španělských přístavů a poté se přeplavit lodí na ostrov Mallorca. Tato možnost je však časově náročná a výsledné náklady mohou být vysoké.

Z těchto možností je letadlo nejvhodnější způsob, jak se dostat z České republiky do Palma de Mallorca. Existuje mnoho přímých letů a letenky mohou být poměrně cenově dostupné, pokud jsou rezervovány v dostatečném předstihu.

Jaké jsou další systémy metra kousek od Palma de Mallorca?

Nejbližší město na pevninské části Španělska s metrem je Barcelona, která se nachází na severovýchodě země a je vzdálena přibližně 200 kilometrů od Mallorcy. Další města v Španělsku s metrem jsou například Madrid, Valencia, Bilbao, Sevilla a Malaga.

Závěr našeho průvodce do Palma de Mallorca

Ať už se rozhodnete Palma de Mallorca navštívit z jakýchkoli důvodů, přejeme vám, abyste si z tohoto místa odnesli mnoho zajímavých zážitků. Doufáme, že vám náš článek pomohl, a že nyní už máte větší představu nejen o městě jako takovém, ale především o tom, jak se v něm pohybovat.

Aktuálně nejlevnější ubytování v Palma de Mallorca od 1700 Kč na noc

Budeme rádi, když se s námi podělíte o své dojmy z Palma de Mallorca dole v komentářích, a pokud chcete, připojte k němu i nějakou fotografii z cest.

Nejčastější otázky a odpovědi ohledně veřejné dopravy v Palma de Mallorca

  • Jakým způsobem se dostanu z letiště do centra města Palma de Mallorca
    • Nejlepší možností je jet autobusem č. 1, který vás doveze do centra města za 15-20 minut. Také můžete využít taxi nebo pronajmout si auto.
  • Jaká je cena jízdenky na autobus v Palma de Mallorca?
    • Cena jízdenky je 1,50 EUR pro jednu jízdu. Existují také různé druhy jízdenek, jako například 10-jízdní lístek za 10 EUR nebo 40-jízdní lístek za 32 EUR.
  • Jaký je jízdní řád autobusů v Palma de Mallorca?
    • Autobusy jezdí v Palma de Mallorca velmi často a průměrná čekací doba je asi 10 minut. Jízdní řády jsou k dispozici na webových stránkách dopravního podniku TIB.
  • Jaké jsou možnosti dopravy z Palmy de Mallorca na jiná místa na ostrově?
    • Na ostrově Mallorca je k dispozici široká škála dopravních možností, včetně vlaků, autobusů a lodí. V Palma de Mallorca se nachází centrální autobusové nádraží a vlakové nádraží, odkud můžete jet do dalších měst a obcí na ostrově.
  • Kde si mohu zakoupit jízdenku na veřejnou dopravu v Palma de Mallorca
    • Jízdenky na veřejnou dopravu můžete zakoupit u řidiče autobusu nebo v automatech na zastávkách. Také je možné si zakoupit jízdenky v trafikách nebo v kancelářích dopravního podniku TIB.